Tuesday, December 8, 2009

nampak nye , mulai skrg , [isnin 7 dec 2009 ]
ak akan menjadi anak yatim .

ingat tak ak cakap pasal ak lipat baju tu smue tu ? malam tu jugak ..
mak ak da takde ..
malam kelmarin , mak ak sesak nafas .
so , die amik la spray utk sakit tu kan , yang pakai kat mulut tu .
pstu , x boleh jgk . pggil kakak and ayah , tepuk2 blakang .
tak boleh jugak .
so mak ckp , bawak la gi hospital an .
thenn , mase on da way turun tangga , mak ak x leh jalan dah .
probably kejang .
so ayah ngan kakak perlu papah mak ..
thenn , mase tu dekat depan pintu keluar rumah .
mak ak da muke biru ,
so ak ngan adik ak cepat2 amik machine gas , utk yang ape tah saluran pernafasan tuh .
larilari . bagi mak pakai , x boleh jgk .
ak ngan abg baru je letak kat hidung , terus batuk .
pstu , nak bukak pntu pagar , tergesa2 nak gi hospital ..
pstu mak ak mntak maaf kat ayah ,
halalkan la makan mnum .
sempat lagi mengucap .. meninggal .
mase tu , ak tgk mak ak mase nak tarik nyawe tuh ,
ak rase cam , sedih , kesian .
sebab , mak ak ni asma .
so macam , urat die mengembang , tutup saluran pernafasan die tuh .
macam paip an , korang tekan die punye tempat nak mengalir air .
mesti bukak air , takde air kan?
mcm tu la mak ak .
ak tengok , mak ak cam tarik nafas terakhir ..
mase roh die ditarik dekat yang leher tu , (ak x tau ape)
mak ak cam , terbangun balik dari pengsan ,
pastu .. mak ak tutup mate ..
ak tengok , muke biru .. mulut biru ..
ok sambung ..
kteorang mase tu cam x caye lagi la .
still bawak gi hospital .
ak , abg and ayah .
kakak and adik kat rumah ..
ak dok ngan mak ak kat blakang ,
mak ak baring atas ribe aku .
pstu , ak pegang hidung mak ak , tak bernafas .
pegang dada , tak rase degupan jantung .
pastu . mase tu ayah ak nak brek kerete mase kat traffic light .
so mak ak cam terjatuh kat tempat letak kaki kat dalam kerete tu .
ak ngan abg ak x larat nak angkat , berat .
so ak angkat kepale ..
ak ckp ..
" ibu .. bangunla .. bangun la .. jangan la 'tidur' .."
pstu da sampai kat hospital kuala lumpur ..
abg ak cepat2 pegi panggil nurse tu .
SEMUE HOSPITAL BODOH .
sempat lagi mase kecemasan , die tanye
" nombor ic ? "
woi ni kecemasan arh!!! x de mase nak tanye tu !!
then .. 2 laki nurse angkat mak ak , letak dekat tempat pesakit tu , [ yang macam katil tu']
pstu .. terus bawak ke dalam wad kecemasan ..
doktor tu cam tekejut an ..
ak ngan abg ak sedih je , ayah gi parking kereta .
ak ngan abg ak tggu dekat tempat menunggu ape tah tu .
dorang CPR lame gile ,
pastu , scare tak sengaje , ak ternampak mak ak di-cpr .
mengalir air mata ak ,
1 titis ,
2 titis ,
kemudian 3 .
mak ak , ak tengok , no respond ..
pstu .. ak tggu la ngan abg ak kat tempat tunggu tu ..
pastu bunyi ..
"tenng.............. "
bunyi yang macam , orang dah .. past away .
macam no hope dah .
pastu .. doktor panggil ..
sblum tu , abg ak cakap ..
" kalau ape ape terjadi , jangan meraung-raung.."
doktor tu cakap ,
" encik , kalau encik mau terus di-cpr , kami akan buat .. tapi kalau encik kesian ......"
CPR dah 40 mnit ..
pstu abg ak kate , cube lagi .
then , tak boleh juga ..
doktor pggil ak ngan abg ak ,
amik barang emas yg mak ak pakai ..
ktorg amik ,
tengok mke mak , biru , mulut biru ,
ak nangis gile gile , abang tahan je ..
pstu ak cium mak ak ,
" masuk syurge ye bu ... "
ya Allah .. mase nak taip pasal ni pun da nangis >,.<
ok sambung ..
ayah ak mase tu telefon sedare mare , kwn2 .. ckp mak dah ........
pstu , sdare smue da sampai ..
tengok mak ,
cium ... tak sangka yg mak ak dah nak pergi ,
padahal dorang baru je makan same2 aritu dekat rumah sdare .
happy semacam je ..
pastu .. smue da tengok , da cium , da doa , da bace yaasin , bace al-fatihah dah ,
doktor bawak pegi blik mayat ..
ak , abg ak and ayah ikot ..
tunggu ..
pastu tibe tibe kwn ayah ak dtg , (also my teacher)
peluk . cium ,
"tabah ye nak .. Allah lebih sayangkan mak .."

ak x leh , kalau orang peluk , mesti nangis .
pls dont hug me .
ak da malas nak nangis , ak x mo sedih .
mse tu da bawak gi blik mayat ..
van jenazah datang .. nak amik mak ak bawak balik rumah ..
pstu , ak ngan abg ak ikot , naik van jenazah tu ..
duk sebelah mak .. cakap sorang2 ngan mak ,
pstu abg ak cite ..
" semalam baru ibu cite kat abg .. "

ak ckp ,
" cite ape ...? "
ibu cite kat abg ..
" kenapa mak tam tak bawak balik kain putih ni .. nanti boleh buat kain kapan untuk ibu "

mak ak cakap macam tu sehari sebelum mak ak ninggal .
then , mase da balik rmah , dah sampai rumah ..
ramai orang brkmpul kat rumah ak .
padahal dah 12 lebeh dah . (pagi)
orang-orang surau semue datang ..
pastu , mak ak diangkat pstu letak kat ruang tamu ,
mase tu , mak ak da diikat kain putih ,
macam da balut smue tu , tapi tak balut muke lagi .
then .. smue bce yaasin .. cium..
ehh , kan ak cakap , kakak and adik duk rumah ?
lepas berite buruk tu , abg ak call kakak ,
bagitau psl tu .
kakak ak cite kat adik , die tak faham .
mase mak da sampai , da ade kat ruang tamu ..
baru die faham ,
die nangis ,
pastu die blah . die ckp kat mak saudara ..
"ibu janji ngan arzad tak mau tinggalkan arzad .. ibu cakap ibu sygkan arzad"

mak saudara ak lak , ngalir air mata ..
cara adik ak cakap macam tu ,
memang terasa .
adik ak ngan mak ak memang manja ,
slalu peluk2 , pegi sana pegi sini mesti ade adik .
setiap kali adik ak buat salah ..
msti cakap ..
"ibu syg azad tk .."

pstu mak ak ckp
"mesti la syg .. jgn la nakal2 .. nanti ibu marah .."
pastu .. ak ngan family , and saudara smue tak henti henti baca yaasin and al-fatihah .
sampai pkul 2;30 lebih . (pagi)
pstu , ak da tak larat .. ak gi tido dlu ngan adik ,
yang laen smue ak tak tau la .
tapi , ak fikir jgk , kalau smue tido , x kan ibu sorang sorang kan?
umm, ak nak tanye , tapi mlut ak macam dikunci , x boleh tanye.
ak mase tu emotional gile ,
amik la baju ibu , yang slalu die pakai .
peluk mase tidur .. nangis2 .
nak tidur tak boleh .
slpas arwah meninggal , tido lambat bangun awal ,
kalau sblum , msti tido lambat bgun lewat .
tu yang pelik .
yang penting ..
ak harap ak ngan org lain tabah , hadapi kenyataan ni .
msti ade hikmah nye .
kite ni , dipinjam je .

1 Comments:

OpenID ainsufi97 said...

fit,ko tau x,aku nangis bace post kau ni!bile ko cite pasal yg ko mnx mak ko masuk syurge,air mate aku brgenang.bile ko cite pasal arzad,aku terus nangis.i hope you're strong enough....hmmm,anyway,mmg ade hikmahnyer.aku harap impian ko nk akak ko n ko pakai tudung tercapai.

December 9, 2009 at 1:42 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home